субота, 25. август 2012.

"ДАНИ ДРУЖЕЊА" - СТАРЧЕВО - "ИЗВИЂАЧКИ ВИШЕБОЈ" 2012

.
МАЛО МЕСТО, СЕЛО, МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ПАНЧЕВАЧКОГ ОКРУГА, 
ВЕЛИКОГ СРЦА.
.
.
.

Наши другари из Одреда извиђача "Надел" из Старчева и ове године су организовали своју традиционалну акцију под називом "Извиђачки вишебој". Ово је био десети, јубиларни вишебој. Ушествовали су извиђачи из ОИ “Миладин Зорић Гарача“ из Накова, ОИ “Колубарац“ из Лазаревца, ОИ “Рума“ из Руме, ОИ “Северац“ са Звездаре, ОИ “Свети Сава“ из Београда, ОИ “Хоризонт“ из Смедеревске Паланке, ОИ “Шид“ из Шида и ОИ “Чоче” из Београда.
 .

.
После неколико година, из објективних разлога, ове године смо били на акцији код наших пријатеља. Наш одред су представљала само 3 члана: Ален, Данијел и Лука.
.
.
 .
У том периоду је било актуелно море, нису стигле неке неопходне сагласности, па нису могли поћи још неки заинтересовани извиђачи. Нису нам донели слике. Имали су само телефон који је отказао.
.
 Али донели су не мање вредно, ОСВОЈЕНО ТРЕЋЕ МЕСТО.
.
.

Можда је и добро што немамо наших слика. Старчево је једно веома интересантно место и ово је прилика да вам то покажемо.
.
ЛЕТЊИ ПРОГРАМ У СТАРЧЕВУ
“Дани дружења 2012.“
Старчевачки летњи програм почео 28. јула а завршио се 14. августа.
Обележене обе славе, уз мноштво културних, забавних и спортских дешавања
.
.
Једним "кликом" увећајте ову слику да се и сами уверите. Ова три дана се одржавао десети "Извиђачки вишебој".
.
Видећете да су се многе манистације одржавале на Тргу Неолита. Старчево је део Винчанског неолитског комплекса. 
На централном Балкану неолит је почео тек око 5500. године п. н. е. Поред новог начина обраде камена и израде бољег ловачког оружја, човек неолита је усавршавао риболовни алат, научио да израђује глинено оруђе и направио први развој. Ипак, најважније од свега је било припитомљавање животиња и узгој дивљих житарица.
У Старчеву из правца Панчева, са југозападне стране канала, у појасу величине 38 ха биће изграђен археолошко-туристички парк "Неолитско Старчево", чији ће пројекат бити представљен сутра у холу зграде Владе Војводине.
Археолошки локалитет "Старчево град" откривен је током ископавања које су у периоду од 1928. до 1932. године обављали археолози Народног музеја у Београду и Харвардског универзитета. Научним радовима публикованим 1932. године, новооткривена културна група неолитског периода детектована је као аутентична и названа "старчевачком културном групом". 
.


 .
Одржана је и "Трећа жабаријада". То је такмичење у кувању рибље чорбе. Назив је добио по хиљадама жаба које су накада живеле у рукавцу реке Надел. Ипак, спремале су се и жабе. Да ли бисте пробали гулаш од жабљих батака? Ево, овде имате и рецепт:
.
.
За две недеље одржано је много културних и спортских манифестација. Слике ће вам рећи све.
.
.
После упорног трагања ипак сам пронашла и неку извиђачку слику. На овој највећој је неколико фремова из филма са отварања "Извиђачког вишебоја". Нашла сам на Youtube. Хвала Лешчанин Даворину што је објаво и надам се да се неће наљутити што их објављујем.
.
.
Објављујем и слике које сам нашла, са неке од ранијих акција наших пријатеља из Старчева. Надам се да се нико неће наљутити због тога.
.

Нијаз, из одреда "Северац" из Београда. Паљење ватре

.
Ове три слике нам је послала Даца
.
Даца, Пеца и остали су били добри домаћини као и увек, па им се и овог пута захваљујемо.
.
До следеће акције, З  Д  Р  А  В  О !!! 
.

1 коментар:

Unknown је рекао...

Hvala na prezentaciji starčevačke akcije, slobodno preuzmite fotke i snimke. Izviđački pozdrav Z D R A V O! Davorin Leščan