среда, 27. април 2011.

СРЕЋАН 11. РОЂЕНДАН

.
Драги садашњи и бивши чланови одреда, сви они којима је одред у срцу, као и сви они који су учествовали у његовом стварању

СРЕЋАН ВАМ XI РОЂЕНДАН

На данашњи дан 2000. године у свечаној сали Центра, одржана је оснивачка Скупштина нашег одреда. Присуствовали су оснивачи одреда: Никола Поповић, Мирјана Гулан, Весна Стевовић, Милош Цревар, Зоран Милачић, Валерија Митровић, Желимир Пековић, Миодраг Милошевић и ја. Од гостију присутни су били: Драган Васић, Александар Петровић, Зоран Бркић, Ненад Кнежевић (први чланови одреда)...
Подсећања ради, оснивање одреда је хронолошки текло овако.
Као што можда неко не зна, идеју за оснивање сам добио 1999. год. за време манифестације "Спортом против рата", коју је организовала Скупштина града Београда на платоу испред храма Светог Саве.

Један од клубова који је добио позив за учешће на манифестацији је и рагби клуб" Сингидунум" чији су чланови по оснивању одреда били, (неки још увек) први чланови одреда.
Постојала је и идеја да се будући одред зове "СИНГИДУНУМ". Чак је направљено и идејно решење за амблем одреда.


Идеју за оснивање одреда сам изложио члановима Клуба, јер смо се толико добро разумели да сам желео да сарађујем са њима и у одреду. Они су прихватили и почео сам са реализацијом идеје. Идеју сам поделио у неколико фаза:
1)видети да ли има интересовања међу децом - било је;
2)анимирати запослене којима се свиђа мисија извиђаштва - једини који је пристао да ради са децом је био наш први Старешина Пековић Желимир;
3)изнети идеју руководству Установе и тражити сагласност. На нашу срећу, тадашњи помоћник а сада генерални директор господин Зоран Милачић нам је пружио подршку (и још увек је пружа);
4)тражити стручну помоћ од руководства надлежног Савеза. Нисмо пронашли број телефона СИБ-а, али, добили смо телефон СИС- а. На сву срећу тамо су били два будућа стуба нашег одреда, господин Милан Баришић и Драган Васић од којих, како тада, тако и данас имамо несебичну подршку;
5)Почели смо са скупљањем докумената неопходних за оснивање. Упоредо са тим, за све потенцијалне (будуће) чланове организовали смо обуку, како би имали спремне екипе по оснивању. Инструктори су били господин Драган Васић и Ненад Белчевић -Белка, наш друг из О.И."Ратко Вујовић Чоче". Напомене ради, то се све дешавало у јесен 1999. године.
По свршетку свега тога, 10 величанствених (горе наведених) је ставило свој потпис на позиву за оснивачку Скупштину (законски минимум).
Скупштина је одржана и документа за регистрацију су предата.
Наставак следи ...
.

уторак, 26. април 2011.

ДА МОЖДА НЕ



...Овај исечак из новина чувам као подсећање на манифестацију испред Храма(наведено у претходном прилогу).На слици су "моји"рагбисти и једни од првих чланова одреда.
..Када сам решио да оснивам одред размишљао сам о имену одреда.Првобитна идеја је била да се одред зове"Сингидунум"као и клуб па је урађено и идејно решење о изгледу амблема одреда под тим називом(горња слика).Касније је ипак преовладала идеја да одред носи назив Светитеља Саве .

петак, 22. април 2011.

ТЕРАПИЈА

..За сва она лица која болују од вируса"боле те уши", добронамерно препоручујемо терапију која је и нама помогла.Она се састоји из следећег.Кад код приметите симптоме вируса а један од симптома је превелико интересовање за рад других(а други те неугрожавају већ напротив) ,осврни се на свет око себе,на дешавања у свом одреду,проблеме у истом.Одмах по уочавању проблема настој да га решиш.У току решавања доћи ће до попуштања интересовања за друге а решавањем својих проблема( или жеље за напретком уколико је све идеално)допринећете постепеном нестанку вируса.
..Такође,може да помогне и повремено читање Статута.Члан Статута који препоручујемо: "Члан организације се постаје добровољним учлањењем..".
...Напомена:Уколико приликом освртања око себе не уочите проблем и немате елана за ино вацијама и напретком,немојте се предавати већ натерајте себе,свој его и психу да се не пре даје. Верујте,након тога свет ће вам бити много лепши и добићете још много искрених прија теља.
...П.С.Појединим нашим члановима је успело да се одбране. Вероватно зато што смо сви били упознати са овим опаким вирусом(па пазимо једни на друге),који доводи до ничим изазваног евентуалног (далеко било) кварења пријатељстава. Због тога данас ко год може да помогне нашем одреду и начим члановима на било који начин,исти је добродошао у наше редове ( уколико то стварно може)-односи се само на старији брђане.
...Ми нисмо меродавни за дељење терапија али ова је нама помогла.Пријатељи ће разумети а остали уколико их има...па остали нека остану остали(или нек користе терапију,па да добију искрене незлонамерне пријатеље какви смо ми).
П.С.О свим индикацијама и мерама опреза,као и нежељеним ефектима,консултовати се са својим лекаром или фармацеутом пре узимања терапије.
Остајте здраво.

ОДРЖАНА РЕДОВНА ИЗБОРНА СКУПШТИНА НАШЕГ ОДРЕДА

....Одржана је редовна изборна Скупштина нашег одреда.као што знате она је требала да буде заказана у децембру али због усклађивања Статута са новим законом термин за одржавање исте смо пролонгирали до сада.
...Скупштина је одржана у просторијама одреда и кад су људи сложни иста и не траје дуго. Изабрали смо нову Управу одреда,остале органе управљања и донели акте везане за пререгистрацију одреда и измену Статута нашег одреда.Усвојени су извештаји о раду, финансијски а и Планови за рад у наредном периоду.
....За новог(старог) старешину изабрали смо досадашњег старешину Милана Баришића иако није био вољан да се прихвати дужности због како је навео превеликих својих обавеза.Након што смо изнели наше аргументе није могао да нас одбије и ХВАЛА МУ НА ТОМЕ.
...За заменика старешине поново сам изабран ја а Управа је донекле реформисана.Оно што је најлепше било на овој седници је то да су истој присуствовали(још увек су у одреду)сви они који су учествовали у формирању нашег одреда пре 11 година. Са осталим детаљима упознати су чланови одреда а остале заинтересоване (недобронамерне)за унутрашњу организацију нашег одреда и кадровску политику нека мало сврбе уши као и до сада.
Дарко Колаковић

понедељак, 18. април 2011.

''РАНО ПРОЛЕЋЕ'' - ОСИПАОНИЦА

.

...У суботу 16.04. били смо код наших другара у Осипаоници, Одреда извиђача "Свети Сава". Као и увек, вођа екипе је био Мића а деца су са одушевљењем чекала одлазак. ...Време је послужило, домаћини на нивоу као и увек, па су добри утисци били загарантовани.
.





Наши полетарци су освојили ПРВО МЕСТО у својој категорији.
.





Слике говоре више од речи , па погледајте!


.
Шта рећи, сем, ето нас опет...
.