субота, 20. фебруар 2010.

ОДРЖАНА АКЦИЈА ''БРЂАНСКО ГРНЕ'' 2010.

.
Овај прилог почињемо и завршавамо:
.
- Жао нам је што нисмо били у Лозовику, и
.
- Хвала нашем пријатељу Вити што нам је послао извештај и слике. Све што ћете прочитати и видети његово је дело.
.
.
УСПЕШНО ЗАВРШЕНА ЈОШ ЈЕДНА АКЦИЈА ИЗВИЂАЧА ИЗ ЛОЗОВИКА
.
.Већ шест година заредом у Лозовику се у организацији одреда извиђача "Стари Храст" организује обележавање поклада. Стари обичај да се о Белој Недељи, (како се зове недеља пред почетак васкршњег поста), младићи маскирају и тако обилазе село-увесељавајући мештане, преузели су извиђачи у сарадњи са КУД-ом "Соко" из Лозовика. Петнаестак дана пре , млађи извиђачи припремају живописне маске од водене тикве и од дрвета (корубе), а кад их заврше, облаче крзнене огртаче, оките се звонима и клепетушама, како би створили што већу буку и крену да обилазе село.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
На раскршћу села наложе голему ватру "Љаргу" , а онда око ње играју обредну игру коју зову "Радава".
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.Ову етнолошку акцију и ове године су подржали извиђачи из Осипаонице, Милошевца, Трновча и Велике Плане. Упоредо са извиђачима у акцији су учествовали и брђани и у крајње тешким временским условима доказали да за њих нема лошег времена, само ако су вољни да се друже.
.
."БРЂАНСКО ГРНЕ", како се зове ова активност је уствари такмичење у припремању сарме, уређењу "штанда" и брђански вишебој.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.Прва екипа која сваке године дође у Лозовик, и то пола сата пре акције, била је ОИ "Свети Сава" из Осипаонице. Опремљени за све услове и све временске прилике, увек коректни у надметању , заслужују да у овом извештају заузму високо ПРВО МЕСТО, јер су у стварном надметању понели пехар за треће место у укупном пласману. Поред брђана из Осипаонице у надметању су учествовали и брђани из Трновча, Велике Плане и Лозовика као и екипа Удружења жена из Лозовика. Екипа из Трновча "Тигрице" била је друга у укупном пласману а прво место је према оцени жирија у укупном пласману припало екипи "Удружење жена".
.
Велико интересовање окупњених мештана поред опојног мириса сарме која се ширила Лозовиком , привукла су и надметања у брђанском вишебоју. Бацање популарне "крпењаче", скок у даљ из места, трка на три ноге, љуштење кромпира и пребирање пасуља.
Све су набројене дисциплине побрале пуно смеха и аплауза, али игра изненађења (пар из екипе трба да поједе јабуку окачену на конац-што пре), изазвала је огромно интересовање и буру смеха. Баш тај смех и видно расположени учесници, као и задовољни посматрачи и кибицери, су уствари победнички пехар свим екипама које су скупиле храбрости да ових поклада дођу у Лозовик. Као што то увек живот може да режира, да би се расположење још више распламсало, допринела је и позоришна дружина "Дома омладине" из Велике Плане који су нам се придружили око петнаест часова, са добро костимираним учесницима и покладном свадбом у којој је маскирани младожења увек женско а за младу обуку неког робусног бркајлију. Лик незаобилазног "среског шпијуна" (без ког се ништа не може десити) Алексу Жуњића оживео је наш инструктор Миле Барјактаревић - Табарка веома надахнуто и упечатљиво.
.
Дружење се наставило крај ватре уз јело и пиће до вечери, уз закључак са почетка приче -
.
НЕМА ТАКО ЛОШЕГ ВРЕМЕНА КОЈЕ СЕ НЕ МОЖЕ ПОПРАВИТИ ДОБРИМ РАСПОЛОЖЕЊЕМ.
.
Вито Петровић
Заменик старешине
ОСИ Велика Плана
.

Нема коментара: