уторак, 30. јун 2009.

БИЛИ СМО - ПОНОВИЛО СЕ

.
.
.
.
50 година од оснивања, одред извиђача ''Миладин Зорић – Гарача'' из Накова, обележио је радно, такмичарски. Били смо њихови гости.
.




.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Вођа наше екипе Милош Бандука, поднео је извештај, а део објављујемо:

.
.
.
.
.
.
.

''Наково: 26.6.-28.6.2009.год.
Чланови наше екипе су били: Милош Бандука, Андреј Бандука-Бели, Марко Митић-Тито и Немања Смиљковић. Кренули смо у поподневним часовима, 26.јуна, Немања аутобусом а остали чланови екипе колима. У Накову се окупила цела екипа око 21:00 h. када смо се пријавили штабу.

.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.

.
Домаћини су обезбедили смештај за све учеснике акције.
.
Кад смо и то завршили, одржан је састанак вођа свих екипа. У категорији брђана, за коју смо се ми пријавили, пријавила се још само једна екипа и било је питање да ли ће брђани учествовати у такмичењу. Углавном се договарало о такмичењу у категоријама млађих и старијих извиђача.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. . . . . . . . . . . Марко и Андреј
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

.
.
. . . . . . . . . . . . . . . . Немања и Андреј
.
27.јуна, после доручка, позване су екипе млађих и старијих извиђача да се спреме за стазу. Ми смо, као посматрачи, обилазили контролне тачке и пратили такмичења у разним дисциплинама, по програму из елабората (семафор, чворологија ...), која су се одржавала. На пример, на седмој контролној тачки, само за старије извиђаче, задатак је био да се уради скица контролне тачке.
.
После повратка са стазе и вечере, планиран је наступ фолклорних ансамбала из Београда и Кикинде, под називом ''Ајмо заиграти, ајмо де'', али је, нажалост, јака киша прекинула њихов наступ.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
После пола сата, кад је кише престала, наступио је бенд музиком уживо. То је трајало до поноћи, а провод је настављен уз музику са CD-a до раних јутарњих часова.
.
28.јуни, устајање око 09:00 h, паковање. Доста наших чланова има радне обавезе, па се и овог пута већи део екипе морао раније вратити за Београд.

.
Немања је остао до затварања ове акције и примио ову захвалницу.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. . . . . . . . . . . . Све екипе на затварању акције
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Штаб акције
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Овакве акције, осим такмичарског духа, стварају и нова пријатељсвта, негују дружење и сарадњу међу извиђачима. Тако је било и сада: причали смо о акцији нашег одреда ''Извиђачи певају''. Наши нови другари из Накова и Шапца су изразили велико интересовање, па их можемо очекивати идуће године као нове такмичаре, што би нас јако радовало. Дружили смо се и са извиђачима из Бијељине, Смед. Паланке, Вршца, а у Накову су били и извиђачи одреда ''Бреза'' из Београда.
.
Ако занемаримо кишу која нас је пратила сва три дана, повреду лигамената једног члана наше екипе, недовољан број екипа у категорији брђана, било је добро и корисно: иако као посматрачи, испратили смо стазу, такмичења у разним дисциплинама, стекли нове пријатеље, представили себе другим извиђачима''.
.

Милош Бандука
.
А, ево утисака и Немање, члана екипе:
.
''Жао ми је што нисмо учествовали у такмичењу у појединачним дисциплинама јер смо се спремали и очекивали добре резултате. Није било старта у дисциплини за коју смо се пријавили, а и повреда ... На стази су се одвијала такмичења по дисциплинама, али видели смо такмичења, осетили дух такмичења. Да се овако склапају нова и учвршћују стара пријатељства, осетио сам и на овој акцији. На ''Раном пролећу'' у Осипаоници, старија планинка Тања из ОИ ''Д.О. - Роки'' из Липа код Смедерева је причала о предстојећој акцији у Шапцу. Били смо у Шапцу где сам од планинке Дијане из Накова сазнао за прославу њиховог јубилеја. Ево нас и у Накову. Тако сам сазнао и за акцију ОИ из Липа код Смедерева која ће се одржати 3. и 4. јула.
Ево и да најавим наш одлазак у Смедерево. Спремао сам моје полетарце, понављали смо градиво, па се надамо да успех неће изостати.
Још нешто: овакве акције које трају неколико дана, бар једна ноћ преспавана под шатором, свечано подизање и спуштање заставе, имају посебну драж. Осећам се другачије, осећам се правим извиђачем.

.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Наши домаћини, завезане заставе, ново пријатељство
.
Да извиђачи помажу једни другима, показали су извиђачи из одреда ''Бреза'' из Београда, који су ми понудили превоз. Са њима сам се вратио у Београд, раније него што сам планирао, и овако уморан али задовољан прво дошао да испричам моје утиске из Накова, донесем амблем смотре и захвалницу, неколико фотографија из мог телефона, да се што пре види на овом нашем блогу.
Било је добро, поучно, радујем се предстојећој акцији у Липама, а највише ''Шумској школи'' у августу. Али, о томе касније.
Извиђачки поздрав З – Д – Р – А – В – О ''
.

Немања Смиљковић
.

субота, 27. јун 2009.

СРЕЋАН ПУТ КНЕЛЕ

.
..Почећу од почетка , тј. од 1999. године. То је година кад сам решио да оснујем овај одред и кад сам почео да окупљам чланове и прикупљам документацију. Почео сам да ширим идеју о одреду знанима и мање знанима. Нисам дуго чекао и почели су да се јављају заинтересовани потенцијални чланови.
.
Како логика налаже, како се ко учлањивао у одред, тако је и у евиденционом картону добијао редни број. Овако је било:
.
редни број 1) Дарко Колаковић, рођен ...
.
редни број 2) Александар Петровић, рођен ...
.
редни број 3) Ненад Кнежевић,рођен ...
.
О том Ненаду, редни број 3 вам сада причам. Трећа особа која се учланила у одред је Ненад Кнежевић, нама знан као Кнеле. Веровао неко или не, Кнеле до данас није изгубио вољу и љубав према одреду. Неко ће ми можда рећи: "A зашто није био ни на једној Шумској школи, на таборима и сл.? ". Ја ћу тада са задовољством казати: Кнеле је увек био ту, само су га обавезе спречавале. Јесте баш тако. Кад смо формирали одред он је имао 17 година. У то време он је био буквално на свим акцијама. Али, како му се ближио завршетак школовања тако је и он морао да размишља о неким другим стварима, буквално које живот значе. Завршио је школовање, одужио држави што је имао и запослио се. Запослио се и трудио се. Како никоме од нас, тако ни њему, пословне обавезе нису дозвољавале пуно слободног времена.
.
Дешавало се да се не јавља неко време а онда се јави и каже: " E , 'де си Даре, има ли шта?". Једанпут ми је рекао: " Eј, да знаш, купио сам кола, па ако нешто треба за одред ти реци". И требало је. И то пуно пута. И никад (кад су му пословне обавезе дозвољавале) није одбио.
.
Кад су га обавезе спречавале да нам се придружи , он се распитивао за живот одреда (о актуелним дешавањима ), о предстојећим акцијама а ако није могао да учествује на некој акцији он ме благовремено обавести. Никад није било да се пријави за неку акцију па да се предомисли. А чак и кад није учествовао кад год је имао времена звао ме је да се видимо и да причамо о акцији. Само ја знам колико пута смо причали о одреду.
.
Кад се договоримо за акцију није требало да га подсећам а и кад је требало, разлог су биле његове обавезе. За разлику од неких, њему није могла да промакне година а да бар на неколико акција неучествује. Никад није обукао униформу а да она није била беспрекорна(чиста, испеглана, као у књизи).
.
Последња акција на којој је учествовао је било ''Брђанско грне'' у Лозовику. Фотографије, медаље, дипломе, пехар који смо тада освојили, само су део ''трофеја'' нашег одреда и подсечаће нас на нашег Кнелета док је негде тамо далеко.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Једини пут кад ме разочарао (не буквално) је био скоро (разлог овог мог писања). Назвао ме је пре неколико недеља и казао ми: "Е, Даре морамо да се видимо". И видели смо се. Тад ми је казао: "Даре, ја путујем у Африку да радим. За сада, враћем се за неколико година. Чућемо се. Поздрави остале". Стварно је отпутовао.
.
СРЕЋАН ПУТ КНЕЛЕ!
.
Нека ти се остваре снови због којих си отишао. Чекамо те.
.

(НЕ) ПОНОВИЛО СЕ

.
...Иако смо чекали (и најављивали) и радовали се одласку и сусрету са нашим другарима из Стајићева, жеља нам се није испунила. Чињеница да су нам разлози оправдани не умањује нашу жал. Захваљујемо нашим пријатељима што нам нису замерили .
.
А поред жали што нисмо отишли на акцију код наших другара , тужни смо што се растајемо и са неким нашим полетарцима (разлог недоласка). На нашу жалост а на њихову срећу, крајем јуна - почетком јула напуштају нас наши полетарци. Кажем на нашу жалост зато што су то добри полетарци (обећање дали на акцији "Полетарац-поветарац") а са нама се више неће дружити јер се селе у друге градове. А кажем на њихову срећу зато што више неће живети тамо где су живели до сада него у бољим условима.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Надам се да ће се једног дана кад порасту, сетити боравка у нашем одреду и поново бити са нама (а тада, надамо се, заувек ).
.
Поздравићемо се са њима како доликује а сада им и у електронској форми поручујемо :
.
.
З - Д - Р - А - В - О , ЗДРАВО, ЗДРАВО, ЗДРАВО !!!
.

четвртак, 4. јун 2009.

ОБАВЕШТЕЊЕ - 50 ГОД. ИЗВИЂАЧА ИЗ НАКОВА

.
Добили смо Елаборат за прославу 50.год. од оснивања извиђачке организације у Накову. Времена има довољно да се заинтересовани извиђачи организују, ''резервишу'' време. Из елабората се види да ће ова три дана протећи у правом извиђачком духу. Било би добро да и ми присуствујемо овој манифестацији.
.
Подсећамо вас да очекујемо и позив из Стајићева, а када добијемо елаборат, обавестићемо вас.
.
ИЗВИЂАЧИ НАШЕГ ОДРЕДА, ОРГАНИЗУЈМО СЕ, ОКУПИМО СЕ, ОБНОВИМО ЗНАЊЕ, БИЋЕ ОВАКВИХ АКЦИЈА ЈОШ ОВОГ ЛЕТА.
.
.
''PLANINKE I IZVIĐAČI ZDRAVO!
Od 26. do 28. Juna 2009. god. odred izviđača „Miladin Zorić – Garača“ iz Nakova (Kikinda, Srbija) obeležava JUBILEJ „50 GODINA POSTOJANJA I RADA“. Manifestacija kojoj se pridaje veliki značaj gde će se okupiti izviđači sa svih strana i prijatelji odreda. Okupljamo se da obeležimo JUBILEJ onako kako to samo izviđači umeju i kako i doliči jednoj izviđačkoj organizaciji. Da se upoznamo, sprijateljimo, da obnovimo ona davno stečena prijateljstva, da se družimo i da ujedno kroz izviđačke aktivnosti pokažemo šta smo naučili, da razmenimo nove ideje i pravce delovanja za buduće vreme. U sklopu JUBILEJA biće održan izviđački orijentacioni višeboj. I pored velike želje da se pobeđuje, rezultate ćemo ostaviti malo po strani jer želimo da se družimo, ali ipak pokažimo koliko i dokle smo stigli u realizaciji programa Saveza izviđača, neka pobede najspremnije ekipe koje će biti adekvatno nagrađene. Nadamo se da ćete pronaći vremena i mogućnosti da se odazovete našem JUBILEJU a mi ćemo se potruditi da vas lepo dočekamo, ugostimo i da bude nezaboravno.
Unapred Vam hvala i DOBRODOŠLI.
.
.
.
.
Naziv akcije: JUBILEJ „50 GODINA POSTOJANJA I RADA“
Organizator: OI „Miladin Zorić – Garača“ Nakovo
Mesto održavanja akcije: Nakovo, tereni osnovne škole
Vreme održavanja akcije: od 26. do 28. Juna 2009.
.
.
.
UČESNICI:
1. Takmičarske ekipe
mlađi izviđači i planinke
stariji izviđači i planinke
mešovite ekipe u kategoriji mlađih i starijih izviđača (3+2, 2+3)
2. Brđani u zavisnosti od prijavljenog broja brđana biće takmičarske discipline (čvorovi, konopac, streljaštvo, kotlić, šatorizacija i disciplina iznenađenja)
3. Izviđači koji žele da učestvuju na JUBILEJU
Odredi mogu poslati neograničen broj ekipa!!!

Smeštaj učesnika: pod šatorima koje donose učesnici (podmetači, vreće za spavanje).
U slučaju nedostatka delova opreme za noćenje obavestite nas kako bismo vam obezbedili nedostajuću opremu.
Organizator obezbeđuje:
-diplome, zahvalnice, ambleme, pehare za takmičare, prigodni pokloni za sve učesnike
ISHRANA
Petak: večera
Subota: doručak, ručak, večera
Nedelja: doručak i lanč paket za one koji putuju preko 150km.

SATNICA JUBILEJA
Petak:
Do 17:00 dolazak i prijava
18:00 otvaranje akcije
19:00 večera
20:30 sastanak sa vođama ekipa
21:30 KZP
Subota:
07:00 ustajanje
07:30 doručak
08:30 takmičenje
15:30 ručak
16:30 nastavak takmičenja
19:00 večera
21:00 KZP
Nedelja:
08:00 ustajanje
08:30 doručak
11:00 zatvaranje akcije
.
TAKMIČARSKI DEO:
Pronalazak KT na karti
Pronalazak KT u prirodi
Prva pomoć
Test (topo, iz. organizacija)
Prolaz kroz prepreku
Semafor
Itinerer
Čvorologija
Poruka kurira
Šatorizacija
Izveštaj pređenog puta
Panoramski snimak
Skica dela puta (stariji)
Skica KT (mlađi)
Kroki KT (stariji)
Streljaštvo

Lična oprema:
Iz. uniforma i marama, iz. knjižica, zdravstvena knjižica, vreća za spavanje, podmetač, pribor za jelo, kabanica ili šatorsko krilo.
Kolektivna oprema: šator, busola, signalne zastavice, prva pomoć, pribor za crtanje i pisanje.
Predzadatak: amblem i marama odreda.
Učesnici svoj dolazak treba da prijave do 17. juna 2009. i da potvrde dolazak do 22. juna 2009.
KOTIZACIJA: po učesniku 100,00 dinara
Uplata se može izvršiti na T.R. 250-2040000095060-85 ili na blagajni odreda
Kontakt telefon: 064/575-10-86 Knežević Jovica i 064/675-30-84 Bokan Zoran
ili na mail:
jovicak8@gmail.com
i
oimzgaraca@gmail.com
Adresa odreda: Ul. Glavna 76, 23311, Nakovo (Opština Kikinda)''
.