уторак, 30. јун 2009.

БИЛИ СМО - ПОНОВИЛО СЕ

.
.
.
.
50 година од оснивања, одред извиђача ''Миладин Зорић – Гарача'' из Накова, обележио је радно, такмичарски. Били смо њихови гости.
.




.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Вођа наше екипе Милош Бандука, поднео је извештај, а део објављујемо:

.
.
.
.
.
.
.

''Наково: 26.6.-28.6.2009.год.
Чланови наше екипе су били: Милош Бандука, Андреј Бандука-Бели, Марко Митић-Тито и Немања Смиљковић. Кренули смо у поподневним часовима, 26.јуна, Немања аутобусом а остали чланови екипе колима. У Накову се окупила цела екипа око 21:00 h. када смо се пријавили штабу.

.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.

.
Домаћини су обезбедили смештај за све учеснике акције.
.
Кад смо и то завршили, одржан је састанак вођа свих екипа. У категорији брђана, за коју смо се ми пријавили, пријавила се још само једна екипа и било је питање да ли ће брђани учествовати у такмичењу. Углавном се договарало о такмичењу у категоријама млађих и старијих извиђача.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. . . . . . . . . . . Марко и Андреј
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

.
.
. . . . . . . . . . . . . . . . Немања и Андреј
.
27.јуна, после доручка, позване су екипе млађих и старијих извиђача да се спреме за стазу. Ми смо, као посматрачи, обилазили контролне тачке и пратили такмичења у разним дисциплинама, по програму из елабората (семафор, чворологија ...), која су се одржавала. На пример, на седмој контролној тачки, само за старије извиђаче, задатак је био да се уради скица контролне тачке.
.
После повратка са стазе и вечере, планиран је наступ фолклорних ансамбала из Београда и Кикинде, под називом ''Ајмо заиграти, ајмо де'', али је, нажалост, јака киша прекинула њихов наступ.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
После пола сата, кад је кише престала, наступио је бенд музиком уживо. То је трајало до поноћи, а провод је настављен уз музику са CD-a до раних јутарњих часова.
.
28.јуни, устајање око 09:00 h, паковање. Доста наших чланова има радне обавезе, па се и овог пута већи део екипе морао раније вратити за Београд.

.
Немања је остао до затварања ове акције и примио ову захвалницу.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. . . . . . . . . . . . Све екипе на затварању акције
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Штаб акције
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Овакве акције, осим такмичарског духа, стварају и нова пријатељсвта, негују дружење и сарадњу међу извиђачима. Тако је било и сада: причали смо о акцији нашег одреда ''Извиђачи певају''. Наши нови другари из Накова и Шапца су изразили велико интересовање, па их можемо очекивати идуће године као нове такмичаре, што би нас јако радовало. Дружили смо се и са извиђачима из Бијељине, Смед. Паланке, Вршца, а у Накову су били и извиђачи одреда ''Бреза'' из Београда.
.
Ако занемаримо кишу која нас је пратила сва три дана, повреду лигамената једног члана наше екипе, недовољан број екипа у категорији брђана, било је добро и корисно: иако као посматрачи, испратили смо стазу, такмичења у разним дисциплинама, стекли нове пријатеље, представили себе другим извиђачима''.
.

Милош Бандука
.
А, ево утисака и Немање, члана екипе:
.
''Жао ми је што нисмо учествовали у такмичењу у појединачним дисциплинама јер смо се спремали и очекивали добре резултате. Није било старта у дисциплини за коју смо се пријавили, а и повреда ... На стази су се одвијала такмичења по дисциплинама, али видели смо такмичења, осетили дух такмичења. Да се овако склапају нова и учвршћују стара пријатељства, осетио сам и на овој акцији. На ''Раном пролећу'' у Осипаоници, старија планинка Тања из ОИ ''Д.О. - Роки'' из Липа код Смедерева је причала о предстојећој акцији у Шапцу. Били смо у Шапцу где сам од планинке Дијане из Накова сазнао за прославу њиховог јубилеја. Ево нас и у Накову. Тако сам сазнао и за акцију ОИ из Липа код Смедерева која ће се одржати 3. и 4. јула.
Ево и да најавим наш одлазак у Смедерево. Спремао сам моје полетарце, понављали смо градиво, па се надамо да успех неће изостати.
Још нешто: овакве акције које трају неколико дана, бар једна ноћ преспавана под шатором, свечано подизање и спуштање заставе, имају посебну драж. Осећам се другачије, осећам се правим извиђачем.

.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Наши домаћини, завезане заставе, ново пријатељство
.
Да извиђачи помажу једни другима, показали су извиђачи из одреда ''Бреза'' из Београда, који су ми понудили превоз. Са њима сам се вратио у Београд, раније него што сам планирао, и овако уморан али задовољан прво дошао да испричам моје утиске из Накова, донесем амблем смотре и захвалницу, неколико фотографија из мог телефона, да се што пре види на овом нашем блогу.
Било је добро, поучно, радујем се предстојећој акцији у Липама, а највише ''Шумској школи'' у августу. Али, о томе касније.
Извиђачки поздрав З – Д – Р – А – В – О ''
.

Немања Смиљковић
.