четвртак, 30. април 2009.

ПОЗИВ ПРИЈАТЕЉА

.
...
Обавештавам чланове нашег одреда да ме је данас позвао наш друг Зоки из О.И. "Тоза Марковић" из Стајићева и обавестио да у месецу јуну организују акцију за полетарце. Акција је заказана за 19. јун (дан кад се завршава школска година и почиње летњи распуст).
...Као што сам већ рекао акција је намењена полетарцима и биће то један вид дружења. Да не буде забуне, то није она акција коју наши пријатељи традиционално организују у августу и на којој смо се веома лепо провели. И баш зато што нам је код њих било веома лепо и што су нам добри пријатељи, ја сам у име одреда начелно прихватио позив. Надајмо се да неће бити непредвиђених околности које ће нас спречити да одемо у Стајићево. Наш друг Зоки је обећао да ће нам елаборат акције послати брзо.
Дарко
.

недеља, 26. април 2009.

КУДА У "МАЈУ"

.
У месецу мају имамо доста активности. Планом и програмом предвиђено је да учествујемо на акцијама у: Бјељини (О.И."Семберија"), Шабцу(О.И."Сава"), Јагодини(О.И."Бошко Ђуричић") и у Београду (О.И."Васа Чарапић").
Поред тога, као што знате, један део брђана (уколико им обавезе дозволе) путује за викенд на Тару а чека нас и једнодневни излет.
.
Хронолошки, овако би изгледало:
- викенд на Тари, први викенд у мају;
- Бјељина и "Васа", други викенд;
-једнодневни излет, трећи викенд;
-Јагодина и Шабац, задњи викенд.
.
Детаљи везани за сваку активност биће благовремено објављени на нашем блогу.
Уколико се неко због својих обавеза до сада није пријавио, нека се пријави. Остали спремајте се и пратите блог.
.
З-Д-Р-А-В-О, ЗДРАВО, ЗДРАВО, ЗДРАВО!!!
.

СМОТРА " СИБ "

.
Као што знамо, за мање од седам дана почеће овогодишња Смотра извиђача Београда. Акција која вреди, где има шта да се види и научи и где је увек добро дружење. Али ...
.
Али, иако смо се спремали, све су индиције да ове године наш одред неће организовано учествовати на Смотри. Једноставно нема ко да буде са најмлађима за време трајања Смотре а немамо право да их пустимо саме. Брђани су буквално искасапљени приватним обавезама(службеним).
Код свих је исти проблем. И брђани који раде у државним предузећима и они који раде у приватним нису радили за време Ускршњих празника. Зато морају да раде за време првомајских.
Има и оних који имају жељу али су на одслужењу војног рока. Нажалост има и оних који се не јављају (на срећу мало их је) али можда ће се и јавити.
Све у свему, нажалост, изгледи за учешће су лоши. Ако се нешто промени (а радимо на томе), ето нас, макар само на 1 дан.
Позивам Вас да пратите блог, ко зна, можда се нешто и промени.
.

недеља, 19. април 2009.

СРЕЋАН ПРАЗНИК

. ХРИСРОС ВАСКРЕСЕ
Срећан празник свим верницима!
.

недеља, 12. април 2009.

ПРОШЛО " РАНО ПРОЛЕЋЕ "

.
Као што смо и најавили, били смо на акцији "Рано пролеће" коју су организовали наши пријатељи из О.И."Свети Сава" из Осипаонице.
Акција се одржава на празник ''Лазарева субота'' или ''Врбица'', који је искључиво празник деце. Дан после, у недељу су ''Цвети''. Било је ово обједињено подсећање на ова два дана. У нашем народу је обичај да се деци деле врбове гранчице и звонца. Зато је и наше окупљање било испред цркве Светог архангела Гаврила, подигнуте, 1826.год. на међи села Осипаоница и Лугавчина.

.
Укупно нас је ишло седморо: Мића-члан Штаба, Немања и полетарци Раде, Аца Младеновић, Марина, Аца Радошевић, Јована.Са нама су требали да иду и Лука, Оги, Марко Ђелић, Милош Бандука и још неки. Али, пошто нисмо успели да нађемо комби који би нас возио, ишли смо само ми.
.
Акција је замишљена као такмичење у дисциплинама:
1. Куглање ( обарање флаша лоптом)
2. Пецање ( пецарским штапом и омчом ухватити флашу)
3. Баскет ( ово већ знамо, убацивање лопте у кош) .
.
У две категорије:
1. Полетарци и пчелице
2. Извиђачи и планинке
.
Учествовале су екипе:
1. ОИ ''Свети Сава'' из Осипаонице, домаћини,
2. ОИ ''Стари храст'' из Лозовика,
3. ОИ ''Дејан Обрадовић'' из Липа и
4. ОИ ''Свети Сава'' из Београда, ми.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
................................Полазак на полигон
.
У 10:00 h., после пријављивања екипа, такмичење је почело, на стадиону, који је био наш полигон.
.



.
.














.

.

.

.

Ми смо имали само екипу полетараца и пчелица..

.




.




.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Бодовао се успех сваке екипе појединачно, а сабирањем бодова дошло се до генералног пласмана.
.
Наши полетарци и пчелице су били одлични. Заузели су прва места у свим дисциплинама и за то добили дипломе и медаље..

.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Пошто нисмо имали такмичаре у обе категорије, у генералном пласману смо прошли слабије.

.
1. место: ОИ ''Свети Сава'' из Осипаонице,
2. место: ОИ ''Дејан Обрадовић'' из Липа
3. место: ОИ ''Свети Сава'' из Београда, ми,
4. место: ОИ ''Стари храст'' из Лозовика.

..За освојено треће место добили смо диплому и пехар, још један за наш одред.

.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Овај диван сунчан дан провели смо у природи, играли се, надметали у разним вештинама, дружили се са другим извиђачима. Домаћини су нас почастили ручком који нам је баш пријао јер смо добро огладнели на полигону.
.



.



.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

За успомену, слика са екипом домаћина.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Још један снимак пре повратка кући. Милић Глишић - Мића, Немања Смиљковић, Раде Миљковић, Александар Јовановић, Марина Младеновић и брат и сестра, Јована и Аца Урошевић
.
Ево још неколико слика, да видите како нам је било лепо!!!!!!!
.
.


.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


.


.


Захваљујемо се ОИ ''Свети Сава'' из Осипаонице за добро организовану акцију, за гостопримство, а пре свега за лепо дружење.

Немања Смиљковић

петак, 10. април 2009.

" НЕЗАБОРАВАН ДАН"

.. . .
Дошли смо на позив старих пријатеља нашег одреда, Господина Ерика Бланшета и господина Владе Марковића.
Зборно место је било у експозитури у Kocoвској улици. Ту нас је примила госпођица Ана Шотра, PR, слушбеник банке задужен за ''Односе са јавношћу''. Улазак у банку је већ био ново искуство за нас. Сваки посетилац пролази кроз контролу, која је неопходна ради безбедности банке.
.Отишли смо у салу, вероватно за састанке. Ту нам је госпођица Ана причала о томе шта је то банка, уопште, о пословима које једна банка ради, о њиховој банци, о организацији рада. Када смо већ стекли неку представу о томе, имали смо и ми нека питања. Постављали смо питања, па подпитања. На свако смо добили одговор.
. Сазнали смо да је рад банке организован по секторима: Приватни сектор, Привредни сектор, Сектор за маркетинг, Рачуноводство, Платни сектор ...
Банка има своје експозитуре, у којима контактира са својим клијентима. Обишли смо све секторе, али, једино што је нама већ било познато, то су шалтер сале, које виђамо кроз оне велике излоге. А сада смо сазнали и шта клијенти банке раде на шалтерима. Ту можемо отворити штедне књижице, текуће рачуне, девизне рачуне, платити рачуне, подићи новац. Можемо поднети захтев да добијемо кредит. Сазнали смо да не морамо чувати новац код куће. Овде ћемо добити чекове, платне картице. Не морамо ни чекати у редовима, ако нам баш треба готовина. Постоје банкомати који увек умају довољно новца, а што је супер, раде 24 сата. Аутомат не поклања новац. Зато добијемо платне картице, које садрже податке о нама, колико новца имамо на рачуну. Те податке знамо само ми и банка. Са картицама можемо плаћати скоро све, у свакој продавници.
Када једном и ми будемо имали своје рачуне, чекове, картице, морамо добро запамтити бројеве и неке шифре и пазити да их неко други не сазна и уместо нас троши наш новац.
Ух, свашта смо данас научили!
Наши домаћини су нам направили паузу. Једна шетња кроз Кнез Михајлову улицу и одличан ручак у ресторану.
. Вратили смо се поново у банку и сада смо могли да изаберемо који сектор желимо да посетимо, да видимо како се тамо ради.
Ја сам изабрао Привредни сектор. Ту је језгро банке. Ту се склапају највећи послови, ту се ради са највише новца. Можда ћу и ја једног дана радити у некој банци.
.
На крају наше посете банци добили смо поклоне, рекламни материјал (привесци, качкети, календари, роковници и др.).
Доживели смо велико изненађење када смо сазнали да ћемо добити отворне штедне књижице, у које је уписана наша прва штедња.
Књижице су спремне, али ми нисмо.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ја још нисам пунолетан, па морам имати заступника.
И на крају знао сам да банка помаже нашем одреду, али да ће бити оволико добри са нама то нисам. Стварно, али стварно нам је било лепо. Толико лепо да сам на одласку заборавио да кажем хвала. Зато сада кажем ( а надам се да ће неко из банке да прочита ) ХВАЛА госпођици Ани, господину Ерику и господини Влади, као и свом особљу банке у секторима где смо били.
Немања Смиљковић

ОБАВЕШТЕЊЕ - ''РАНО ПРОЛЕЋЕ'' У ОСИПАОНИЦИ

.
Одред извиђача ''СВЕТИ САВА'' из Осипаонице, у суботу, 11.04.о.г. организује ново окупљање извиђача.
Акција ''РАНО ПРОЛЕЋЕ'' биће још једно ново, лепо искуство и задовољство.
Како нам је било, писаћемо, а показаћемо вам и слике.
.

четвртак, 9. април 2009.

"ИДЕМО У ПОСЕТУ"

.
.У петак 10.04.2009.године идемо у посету банци "Финдоместик".
.
У банку идемо на позив наших пријатеља, челних људи банке гoсподина Ерика Бланштета и господина Владе Марковића.
Тамо ће нас домаћини упознати са начином рада те "велике" банке и решити недоумице неких од нас (везане за кредите, за банкомат и сл.). У госте ће ићи: Аца, Оги, Немања, Дуле, Јасмина,Урош и пријатељи нашег одреда.
У пратњи ће бити Старешина Милан Баришић .
Слике и утисци(сигурно лепи) следе.
.

"ПРИЈАТЕЉИ НАС НИСУ ЗАБОРАВИЛИ"

.
Испричаћу вам причу о пријатељству.
Да ли неко зна како се постаје ВЕЛИКИ? Казаћу вам, једноставно је: кад год можете, помозите МАЛОМ.
А како се постаје заувек ВЕЛИКИ? И то није тешко. Никад не заборавите МАЛЕ.
Тако каже и наш извиђачки поздрав.
.
.Извиђачки ( scouts) поздрав
"Као и свуда у свету, тако и у нашем Савезу, извиђачи се поздрављају у ставу МИРНО подизањем десне руке, тако да шака буде у висини очију. У том положају, подлактица је управно на земљу, а паралелна и у равни са телом.
Кажипрст, средњи и домали прст су исправљени и спојени, што означава три елемента извиђачког завета.
Палац јагодицом покрива мали прст, што симболизује јединство скаута – извиђача света. Положај палца преко малог прста показује да јачи увек треба да чува и брани слабијег.
Извиђачи, када су у униформи, увек се поздраљају приликом сусрета, при предаји рапорта, у свечаним приликама.
Приликом поздрава, извиђачи један другом кажу: ЗДРАВО !!!".
.
И ми смо били МАЛИ. Давне 1999.год. још није постојао наш Одред. Међу члановима рагби клуба ''Сингидунум'', који је већ био оформљен, родила се идеја о осниванју одреда извиђача. Великим залагањем, идеја је постала стварност. Одред је основан а први чланови одреда и његова кичма били су чланови рагби клуба ''Сингидунум''.
Новембра, те 1999. год. МАЛИ и СЛАБИ, тражили смо помоћ ВЕЛИКИХ, ЈАКИХ. Куцали смо на многа врата, али само њих неколико су била отворена. Једна од њих су врата велике банке, на чијем челу су били господин Ерик Бланштет и господин Влада Марковић. На помоћ нисмо дуго чекали, није то било само обећање. Ускоро је одред онован, а наши ВЕЛИКИ пријатељи су нам несебично помагали. Пружили су нам све што нам је на почетку било потребно, и још много, много више.
Господин Ерик је касније отишао на другу дужност, у другу земљу. Ми смо му били неизмерно захвални на помоћи коју нам је пружио. Испратили смо га не помисливши да ће се он једног дана вратити у Београд, на другу дужност.
А догодило се! Господин Ерик и господин Влада су поново у Београду. Ми нисмо више тако МАЛИ, много смо постигли за ових скоро десет година. Контактирали смо наше ВЕЛИКЕ пријатеље који су нам помогли пре више година. И реч пријатељи се може написати ПРИЈАТЕЉИ, великим словима. Као што ми нисмо заборавили новембар 1999. год. нису ни они. Ми нисмо више тако МАЛИ, али помоћ ВЕЛИКИХ пријатеља и даље нам је потребна.
ПОМОЋ НАМ ЈЕ И ОВОГ ПУТА СТИГЛА.
Немамо начина да се реванширамо. Наше акивности, наши успеси и добри пласмани на разним извиђачким акцијама, најбољи је начин да им покажемо нашу захвалност. О свему смо их редовно информисали.
Криза, која је захватила цео свет, и нашу земљу, није мимоишла ни нас. Наши ВЕЛИКИ пријатељи нас нису заборавили. Господин Ерик и господин Влада су пронашли мало слободног времена, контактирали руководство одреда, састали се са нашим Старешином и самном.
Кроз разговор се наметнуло и питање наших пријатеља:
''Да ли вам нешто треба?''.
Тренутно не, и тако смо и њима рекли. Да смо пријатељи, показује и њихов предлог:
''Добро, не треба вам помоћ, а да ли бисте хтели да дођете код нас у госте?''.
Наравно, позив смо прихватили, и то је један од мотива што сам написао ову причу о ВЕЛИКОМ и МАЛОМ пријатељу.
Дарко
.

" 15.Дани другарства "

.
О.И."Бреза" је прошле суботе, 04.04.2009.године одржао своју традиционалну акцију "Дани другарства", 15-ту по реду. Како нас домаћини нису позвали (верујемо да је случајно), позвали су нас наши пријатељи из О.И."Северац".
.
.Представници нашег одреда су требали да буду Немања и Оги. Немања се успавао, па је отишао само Оги. По његовим речима, акција је била добра, лепо се дружио са "северцима", а каже да је и доста тога научио.
.Слика нажалост нема, али верујемо Огију.
На крају браво Оги и велико ХВАЛА "Северцима".

.

четвртак, 2. април 2009.

УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ - "ИЗВИЂАЧИ ПЕВАЈУ'' 2009.

.
На Седници Управе нашег одреда , одржаној 05.03.'09.гoд. између осталих тачака Дневног реда усвојен је и Извештај са наше акције "Извиђачи певају". Како је Извештај са акције био готов тек половином фебруара ( због детаљне анализе акције), тако исти и није могао бити раније готов. Да не би "дужили" презентујемо званични Извештај :
.
- ''Традиционална акција нашег одреда одржана је 31.01.2009.год. у свечаној сали Дома ''Јoван Јовановић Змај'' у Београду. На акцији је учествовало 18 одреда из Србије, 1 из Републике Српске са укупно 257 такмичара и то: 96 полетараца, 100 млађих и 61 старији извиђач као и 69 гостију - чланова организације.
На почетку акције, госте је испред одреда поздравила водитељка програма г-ђица Марија, која је поздравила све присутне.

.
.Након тога, реч је добио Старешина СИБ – а , господин Бранко Давидовић, који је отворио акцију.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Након њега, реч је добио господин Миле Барјактаревић из СИО В.Плана, који је написао текст и мелодију химне за наш одред и исту понудио нашем одреду. Химну су премијерно извеле (отпевале) старије планинке О.И. ''Морава'' из Трновче.
.......


А САДА ПОЧИЊЕ ТАКМИЧЕЊЕ!

ИЗВИЂАЧИ ПЕВАЈУ!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

.
.
- КАТЕГОРИЈА: ПОЛЕТАРЦИ И ПЧЕЛИЦЕ:

1 ) О.И. ”15.мај”, Велика Плана
.....Ekипa ”15. мај” – 12 чланова
2 ) О.И. ''Ф.Прешерн'', Београд
.....Екипа ''Јежић Боцко'' – 15 чланова
3 ) О.И. ''Тоза Марковић '', Стајићево
.....Екипа ''Бамби '' – 12 чланова
4 ) О.И. ''Р. Вујовић – Чоче'', Београд
.....Екипа ''Зелени'' – 12 чланова
5 ) О.И.» Бошко Ђуричић ‘‘ , Јагодина
.....Екипа ''Јагодина'' – 4 члана

Пласман:
Прво место: Екипа ''Јагодина'' – Јагодина
Друго место: Екипа ''Зелени'' – Београд
Треће место: Екипа ''Бамби '' - Стајићево
.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

- КАТЕГОРИЈА: МЛАЂИ ИЗВИЂАЧИ И ПЛАНИНКЕ:

1 ) О.И. ''Колубарац'', Лазаревац
.....Екипа ''Лабудови и ексери '' – 16 чланова
2 ) О.И. ''Михајловац'', Београд
.....Екипа ''Нови клинци'' – 6 чланова
3 ) О.И. ''Стари храст'', Лозовик
.....Екипа ''Медо Брундо'' – 8 чланова
4 ) О.И. ''Тоза Марковић'', Стајићево
.....Екипа ''Сребрне стреле'' – 10 чланова
5 ) О.И. ''Тоза Марковић'', Стајићево
.....Екипа ''Тозини марсовци'' – 15 чланова
6 ) Одред у оснивању ''Сурчин'', Београд
.....Екипа ''Шишарке'' – 8 чланова
7 ) ОИ ''Свети Сава'', Осипаоница
.....Екипа ''Бостанџије'' – 5 чланова
8 ) О.И. ''Надел'' , Старчево
.....Екипа ''Панде'' – 6 чланова
9 ) О.И. ''Света Младеновић'', Милошевац
.....Екипа ''Анђелчићи'' – 5 чланова
10) О.И. ''Бреза'', Београд
.....Екипа ''Вештице'' – 8 чланова
11) О.И. ''Богољуб Боба Поповић'', Крагујевац
.....Екипа ''ПО-П'' – 14 чланова
12) О.И. ''Северац'', Београд
.....Екипа ''Бисери'' - 2 члана


Пласман:
Прво место: Екипа ''Нови клинци'' – Београд
Друго место: Екипа ''Медо Брундо'' - Лозовик
Треће место: Екипа ''Бостанџије'' – Осипаоница
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

- КАТЕГОРИЈА: СТАРИЈИ ИЗВИЂАЧИ И ПЛАНИНКЕ


1 ) О.И. ''Ф.Прешерн'', Београд
.....Екипа ''Амазонке'' - 7 чланова

2 ) О.И. ''Ф.Прешерн'', Београд
.....Екипа ''Бели пантери'' - 6 чланова
3 ) О.И. ''Семберија'', Бијељина
.....Екипа ''Шит хепенс'' – 8 чланова
4 ) О.И. ''Морава'', Трновче
.....Екипа ''Пусикет долс'' – 6 чланова
5 ) О.И. ''Хоризонт'', Смедеревска Паланка
.....Екипа ''Хоризонт'' – 6 чланова
6 ) О.И. ''Бошко Ђуричић'', Јагодина
.....Екипа ''Сићани славуји'' – 10 чланова


Пласман:
Прво место: ''Шит хепенс'' - Бијељина
Друго место: ''Пусикет долс'' - Трновче
Треће место: ''Хоризонт'' – Смедеревска Паланка
.

.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
- Чланови жирија су били извиђачки ветерани :
Златица Бановић, Весна Радивојевић – Зечевић и академик Љубиша Манчић.
Жири је био експедитиван и по изјавама учесника добро је бодовао такмичаре. Члан жирија г-ђа Весна је на крају уручила пехаре, захвалнице и дипломе учесницима.

- На акцији је као гост била и екипа ''Хаварија'', О.И. ''Н.Х. М.М. – Луне'' из Београда.

- Пропусти у организацији акције:
- галама у сали,
- недостатак озвучења,
- већина такмичара није била прописно обучена ( без униформе ),
- за време сабирања поена није осмишљена пауза (видео бим или музика адекватног садржаја),
- члан жирија на додели признања и пехара, пласмане је читала од првог ка задњем месту а не обрнуто,
- сценографија није комплетна постављена дан раније,
- наш одред није представљала ниједна екипа.

Оно што је сигурно, на следећој акцији се дефинитивно неће поновити наведени пропусти и пооштриће се дисциплина.

- Саму акцију су организовали и припремали Старешина одреда Милан Баришић, члан Управе Драган Васић, члан Савета Милан Комаров, зам. старешине Дарко Колаковић, зам. Председника Скупштине Никола Поповић.
Велику захвалност дугујемо господину Зорану Милачићу који нам је омогућио коришћење свих расположивих просторних капацитета Дома као и ручак за све госте ван Београда .

Такође, велику захвалност дугујемо нашој пријатељици (дугогодишњем члану организације) ЗЛАТИЦИ БАНОВИЋ, која нам је специјално за ову прилику сашила нове предивне одредске мараме.

У самој реализацији акције су поред горе наведених учествовали и следећи наши чланови одреда: Александар Петровић, Весна Стевановић, Јелана Стевановић, Никола Стевановић, Милош Бандука, Ненад Кнежевић, Предраг Јањатовић, Драгослав Ђинђић, Огњен Трифуновић, Саша Ристић као и пријатељ одреда Бандука Млађан''.

Захваљујемо се свим уцесницима овог дивног такмичења, а пре свега дружења.

Захваљујемо се свима који су помогли ову акцију и свим гостима који су се одазвали нашем позиву.

.ЧEСTИTAMO СВИM УЧEСНИЦИMA, A ПOСEБНO ПOБEДНИЦИMA!

З-Д-Р-А-В-О, ЗДРАВО, ЗДРАВО, ЗДРАВО
до ''ИЗБИЂАЧИ ПЕВАЈУ 2010.год."
.