уторак, 19. март 2013.

" БРЂАНСКО ГРНЕ " - ЛОЗОВИК 2013 .

.
.
Поводом традиционалног обележавања  „БЕЛЕ НЕДЕЉЕ“, наши другари из одреда "Стари храст" из Лозовика, организовали су 17.03.2013. године  брђанску акцију под називом
.
„БРЂАНСКО ГРНЕ“ 
.
 .
 Као и увек, на акцији су учествовали и представници нашег одреда. Иако је акција за брђане, повели смо и млађе чланове нашег одреда који су изразили жељу, како би на једном месту видели како се припремају разне врсте јела. Поред наше екипе и екипе домаћина, на акцији су учествовали и екипе из одреда: "Свети Сава " из Осипаонице, "15.мај" и "Ђале" из Велике Плане. 
. 
Већ на самом поласку десио нам се пех са гумом па нам је прва станица била код вулканизера.
.
 .
Међутим, то нас није деморалисало. Кренули смо пут Лозовика, надајући се да ће то бити једини пех тог дана.
.
Акција није имала такмичарски карактер него је у ствари било једно дружење уз обредну покладну ватру са припремом традиционалних јела: сарме, рибље чорбе, пасуља или неке друге укусне ђаконије. По речима организатора: 
.
"Наша омиљена  јела могу  се спремати на разне начине, а најслађе је онда кад се спрема напољу, на отвореној ватри, у земљаном суду који се још зове ГРНЕ, по којем је и цела акција добила име".
.
 .

Окупљање екипа је почело од  једанаест сати у дворишту ОШ „Р. Ранковић“ у центру Лозовика. Одмах по доласку сви учесници акције су позвани на доручак а на менији су била домаће посластице.
.
 . 
За време кувања одабраних док је миомирис голицао знатижељу посматрача, екипе су се надметале у брђанском вишебоју који је био примерен могућностима и интересовању такмичара. Учесници су одабрали дисциплине: љуштење кромпира, бацање крпењаче, скок из места, пребирање пасуља, трчање на три ноге. 
.
 
.
.
Док су се јела крчкала, млађи чланови одреда домаћина су на себе ставили маске и кренули у обилазак села, поштујући дословце све аспекте овог некадашњег традиционалног српског обичаја.

.
.
.
Након што су јела била готова, однета су у трпезарију школе и одржан је заједнички ручак за све учеснике. На столу су се могла наћи следећа јела: сарма, кисео купус, разне врсте пасуља, рибља чорба и још много, много тога. 
.
.
Победници акције су били сви учесници, јер је акција протекла у шали, дружењу и забави.
.
.
Денис, Дарко, Марија, Мира и "Деда" Милан
.
.
ДРАГИ, ДОБРИ ДОМАЋИНИ, ДРАГИ ПРИЈАТЕЉИ, ВИДИМО СЕ И СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ!
.
.

Нема коментара: