уторак, 20. новембар 2012.

БИВАК НА БУКУЉИ 16. до 18. новембар 2012.

.
Ево нас, већ други пут ове јесени, на Букуљи,
захваљујући пријатељству и гостопримству ПСД "БУКУЉА" из Аранђеловца
.

.
У овом лепом амбијенту и захваљујући лепим јесењим данима, провели смо три дана радно, углавном у природи.
.
Први дан је био освећен обуци на тему "ИЗВИЂАЧКИ ШАТОР".
Водник Драган Папец је неког научио а неког подсетио како се шатор поставља, о чему све мора да се води рачуна код избора места, који алати се користе, како се шатор обезбеђује ...
Уморни, али задовољни проведеним даном у природи, вратили су се у планинарску кућу, где их је чекао топао, укусан ручак, који нам спрема наш Деда Милан, најбољи кувар, најбољи пријатељ, учитељ. Учио је извиђаче како се кува гулаш, грашак. Требаће им и када једног дана буду полагали вештарство кувара.
.


 .
Његов ручак је увек укусан, тањири празни. Није нам сметало ни што смо други дан ручали у спаваоници, јер је група планинара одлучила да овај лепи дан проведе у природи, у својој планинарској кући. Нису само извиђачи љубитељи природе. Међу планинарима је било ветерана, чак и у деветој деценији.
.


 .
Други дан је прошао у дужем обиласку Букуље. У обилазак нас је повео Мома Месаровић, председник планинарског друштва.Обишли смо део Букуље , идући преко коте 505 до Церовитог извора а од њега до вештачког акумулационог језера . Тамо су нам објаснили на који начин се вода одатле шаље до пречишћивача а одатле до грађана Аранђеловца . Обишли смо и постројења за прераду и слање воде до потрошача .
.

 .
Осим учења у природи, тражило се и потенцијално место за таборовање. Ален, који је летос био у Шумској школи, показао је како се користи бусола, црта панорамска скица објекта, снимио терен погодан за таборовање, а по повратку у кућу завршио је и скицу. Све је ово рађено под будним оком водника Драгана и Адиса који су после дуже паузе поново у одреду .



 .
Срели смо и рибочувара. Он чува рибљи фонд у Гарашком језеру од рибокрадица, односно недозвољеног риболова.
.


 .
Истраживали смо флору и фауну овог краја. Научили смо да је ова печурка, Сунчаница, јестива.
 .
Ако желите да видите и друге слике , кликните на ове да се повећају.
.
.
Попели смо се и на Осматрачнису одакле смо видели панораму Аранђеловца и околине . " Скидали " смо азимуте , памтили орјентире и још доста тога . Али , брзо падне мрак јер су дани баш окраћали. Остане нам још доста времена за учење, вечеру, слободне активности. Пошто смо у природи, кад су ноћи већ хладне, а у ово доба ни снег нас не би много изненадио, Дарко је учио извиђаче како се сачувати од промрзлина, како поступити ако до њих дође.
Учили смо доста из програма за полагање извиђачких звезда.
.
После теорије, везивање чворова је баш било забавно.
Да би видели што више слика, и ову треба да повећате.
.
.
Ово смо вежбали у "дневном боравку" планинарске куће, која је пуна слика, диплома.
Ова песма, коју је написао бивши планинар, оставила је посебан утисак.
.

 .
У спаваоници смо импровизовали учионицу.
 Водници су учили извиђаче нове лекције из топографије, а Ален је завршио скицу терена на ком би могли да организујемо табор.
.
.
 Провели смо радно овај викенд. Нећемо никог да издвајамо, али морамо да закључимо:
.
ДОБРО ОРГАНИЗОВАН БИВАК, 
СВИ ВРЛО ПОСВЕЋЕНИ ЗАДАТКУ КОЈИ СМО ЗАЦРТАЛИ ПРЕ ПОЛАСКА.
УЧЕЊЕ У ПРИРОДИ ЋЕМО ОПЕТ ПОНОВИТИ, ЈЕР,
ШУМА ЈЕ ИЗВИЂАЧУ ДРУГ!
.
.
Мома Месаровић, наш домаћин, Дарко Колаковић, Драган Папец, Жељко Поповић, Ален Ћулаховић, Адис Голош, Дејан Милошевић, Сандра Бранковић, Данијел Стефановић, а Деда Милан Комаров и Бановић Злата нас чекају у планинарском дому.
.
.
Хвала ПСД "Букуља" из Аранђеловца на гостопримству, а посебно нашем домаћину у планинарској кући и председнику Друштва, господину Моми Месаровићу.
.
Кад смо сишли са Букуље обишли смо знаменитости Аранђеловца . Имали смо још мало времена да обиђемо град, па смо научили још једну лекцију. У парку Буковичке бање нашли смо овај лист. Рекли су нам, лековит.
Овај један лист је био довољан да сазнамо да се биљка, односно дрво, зове ГИНКО. Ова слика са нашим листом је са Интернета. Потражите и ви, да видите какво благо расте у парку у Аранђеловцу.
.
.

Нема коментара: