недеља, 28. март 2010.

САЈАМ КОЛЕКЦИОНЕРА - ОИ ''МИХАЈЛОВАЦ'' БЕОГРАД

.
.
.
.
Леп пролећни дан донео нам је лепо дружење са извиђачима из 19 Одреда из целе Србије, на одлично организованој акцији:





.
XVIII САЈАМ КОЛЕКЦИОНАРА
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Отварање Сајма

Из нашег одреда су учесвовали: Колаковић Дарко, Стевановић Никола, Трифуновић Огњен и Бановић Златица. Имали смо колекције у обе области: ''ИЗВИЂАЧКЕ'' И ''ОСТАЛЕ''.
.
У области ''Извиђачке колекције'' наша такмичарка Бановић Златица освојила је ТРЕЋЕ место, са колекцијом АЛБУМ ФОТОГРАФИЈА ИЗ ШЕЗДЕСЕТИХ.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ДРУГО место је освојила екипа ОИ ''БРЕЗА'' из Београда.
.
ПРВО место је освојила екипа ОИ ''ВЕЛИКА ХОЧА'' из Белике Хоче, Косово и Метохија, колекцијом ЛИЧНА ИЗВИЂАЧКА ОПРЕМА.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Било доста интересантних и одличних колекција.
.
Запажене су велике збирке амблема. Једна од њих је и збирка ОИ '''Бошко Ђуришић'' из Јагодине:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Интересантна, одлична је била колекција ОИ ''Стари храст'' из Лозовика:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Тешко је набројати све колекције, маштовитост извиђача и полетараца. Честитке свим учесницима Сајма, и још неколико фотографија такмичара из нашег Одреда.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Наш "dream team": Бариша, Драган, Дарко, Манча, Никола, Огњен, Златица, који су данас били на Сајму, а додајемо Весну, Јелену ... има их још!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Гост наше екипе је била Оља Ђурашковић, планинка још из педесет и неке, Златицина извиђачка пријатељица, а и њене слике се налазе у награђеном Албуму.
.
Одлазимо кући задовољни, носимо и ову диплому.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ДОЋИЋЕМО ПОНОВО!
.

понедељак, 22. март 2010.

У ГОСТИМА ОДРЕДУ ИЗВИЂАЧА ''РАТКО ВУЈОВИЋ ЧОЧЕ''

.
Јуче, 21.марта, ОИ ''Р.В. ЧОЧЕ'' је одржао Редовну годишњу скупштину. Добили смо позив, коме смо се радо одазвали.
.
О успешном раду одреда извештај ће написати сами, а ових неколико слика ће показати наше утиске.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.Трофеји, то смо прво сликали. За сваку похвалу, а желимо им још много у будућем раду.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.Скупштину је отворио и водио старешина одреда, Милан Рафаиловић.
.
Осим извештаја о раду у прошлој години, говорило се и о плановима за ову наредну.
Интересантно, организација табора. Одржаће се у Врхпољу код Љубовије. Близина Дрине, Етно село, обећавају незабораван табор. Господин Милан је позвао извиђаче из других одреда да им се придруже а понудио и другим Одредима да искористе већ организован табор, у смени после њих.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.Горан Филиповић. Један од оснивача одреда, 1988. године. Слушали смо његове извештаје о раду одреда у протеклој години. После Скупштине огранизована је мала закуска. У ''ћаскању'', схватили смо да је веома посвећен извиђачкој ирганизацији.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.Милан Баришић - Бариша, испред СИ Београда, поздравио је извиђаче, похвалио их и пожелео успех у даљем раду.
Наши утисци, оно што је речено и на скупштини: радили смо, радићемо и даље, имамо доста чланова, али треба нам још. Имамо просторије, имамо опрему, имамо кадрове, треба нам још извиђача.
.
Мислимo да је ово порука коју би сви Одреди извиђача послали:
.
МОРАМО ОМАСОВИТИ ИЗВИЂАЧКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ
.
Немања Смиљkoвић и Златица Бановић
.

понедељак, 8. март 2010.

8. МАРТ - ДАН ЖЕНА

.


Волите своје баке, своје маме, секе, пријатељице, волите их сваки дан!
.
Али данас им то покажите!
.
.
Букет цвећа, само један цвет, али и један пољубац, један осмех данас немојте заборавити.

.
ДАНАС ЈЕ ДАН ЖЕНА
.


И најмањи знак пажње данас вреди много више.
.

понедељак, 1. март 2010.

ДАНАС, 10 ГОДИНА КАСНИЈЕ

.
...Данас, 10.година касније, желим да подсетим заинтересоване чланове одреда и оне који то нису, о детаљима везаним за оснивање одреда.
...За оне који то не знају, неколико година пре рађања идеје за оснивање одреда, почео сам са реорганизовањем једног угашеног рагби клуба, под називом "Сингидунум". Клуб се брзо омасовио, (уз доста одмагања свих који су могли да помогну, више него што јесу), "дисали" смо као један (што је донело и резултате). Поред такмичења, учествовали смо и на свим другим спортским активностима. Као на пример: "Бели крос, кросеви око Савског језера, разни турнири и сл."
.
...Као што вероватно већ сви знате, идеју за оснивање одреда добио сам 1999.године, за време агресије НАТО-а. Идеју сам добио за време манифестације "Игром против рата", коју је организовала Скупштина града Београда на платоу испред Храма "Светог Саве".
...На наведеној манифестацији сам био у својству једног од руководилаца Рагби клуба" Сингидунум", а самном су били и чланови-играчи клуба, који су касније били и први чланови одреда (неки су још увек у одреду). Разлог за оснивање одреда ћу још увек задржати за себе.
.
...Непосредно након агресије, почео сам са "ширењем" идеје о оснивању одреда, прво међу колегама а затим и међу играчима. На моје задовољство, идеју о одреду су подржали сви играчи (нисам ни сумњао), и поједине колеге. Упоредо с’тим, прикупљао сам и документацију неопходну за оснивање одреда. Да би све било како треба, помоћ сам затражио и од надлежних Савеза. Како на 988 нису имали број телефона СИБ-а, добио сам број СИС-а. ...У канцеларији СИС-а су ме љубазно примили г-дин Драган Васић и г-дин Милан Баришић, који су ми дали још већи ветар у леђа и који помажу одреду и дан-данас.
Постали су део одреда и
.
НИКАД ИХ СЕ НЕЋЕМО ОДРЕЋИ. НИКАД.
.
...Прво окупљање иницијативног одбора за оснивање одреда било је 23.11.1999.г. у просторијама Клуба, и исти су чинили: г-ђе Валерија Митровић, Мирјана Гулан, Гоца Чалија, Радмила Поповић, г-да Никола Поповић, Милан Марковић, Желимир Пековић, чланови клуба Александар Петровић, Зоран Бркић и ја. Извиђачку организацију и све везану за њу су нам приближили г-дин Драган Васић и Нач.одреда "Р.В.Чоче" из Београда Белчевић Ненад (који је и обучавао прве чланове). Након тога, добили смо сагласност и од ген. дир. Установе у Звечанској г-дина Зорана Милачића и донета је одлука о оснивању.
.
...Дуго смо се двоумили око имена одреда. Како су костур одреда чинили чланови Клуба, прва идеја је била да се одред зове "Сингидунум", као и клуб. Чак је и идејно решење амблема било урађено. Међутим, како су сви чланови Клуба (од Старешине па надаље) били везани за Домове, а како је Домска слава била слава "Свети Сава", предомислио сам се и одред назвао по "Светом Сави".
...Почело се са писањем Статута, омасовљавањем и 26.4.2000.године одржана је оснивачка Скупштина нашег одреда. Изабрали смо Старешину и остале органе одреда.
.
Делови материјала који смо спремали за оснивачку Скупштину:
.
.
.
.








..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Наставак следи ...
.