среда, 31. октобар 2012.

" МУЗЕЈ ХЛЕБА - ПЕЋИНЦИ "

.
Субота, 27. октобра, протекла нам је у знаку једнодневног излета. 
На излет су ишли:
.
.
Деда Милан, Дарко, Ален, Марко, Никола, Љубица, Луна, Сандра и Злата
.
Било је још заинтересованих, али због славе Света Петка, неко је славио, неко ишао на славу. Eво да видите где смо били, шта смо научили, видели.
 .
Ово је био излет изненађења. Планирали смо да идемо на Петроварадинску тврђаву, али се план променио због најављеног лошег времена. Даркова идеја је била да онај ко први открије где идемо добије награду. Тајна је откривена још на аутобуској станици "Ласта", док смо чекали аутобус. Никола је "сконтао" да чекамо аутобус за Пећинце. Ален је по принципу "сељака питај - па не скитај", од једне путнице сазнао да у Пећинцима постоји јединствени "МУЗЕЈ ХЛЕБА", уз коментар: "ЗАР НИСТЕ ЗНАЛИ?"
Где идемо на следећи излет одлучује Ален.
.
Стигосмо у Пећинце после два сата, јер смо ишли кроз села, локалним путем.
.
 .
Опет, по принципу питај па не скитај, мало лево, па десно, угледасмо и циљ нашег излета, први приватни музеј код нас.
.
 .
"СРПСКИ МУЗЕЈ ХЛЕБА - ЈЕРЕМИЈА"
.
.
У музеју смо сви добили каталог. Објавићемо само слике које смо сами направили, са дозволом љубазних домаћина.
.



 .
Већ на улазу, схватили смо да је ово оаза 
 историје, уметности, лепоте новог и старог, ентузијазма

.
 Дочекао нас је власник и оснивач Музеја
сликар Јеремија - Слободан Јеремић
.
 .
 Кроз поставке музеја провела нас је супруга сликара Јеремије,
 госпођа Љиљана.
.
.
Кустос музеја је њихова кћерка Јелена
.
Од самог уласка, па током целог обиласка поставки и подробним и исцрпним објашњавањем госпође Љиљане, Музеј је одисао уметничком цртом коју му је удахнуо господин Јеремија уз свесрдну помоћ породице. Обилазећи музејски комплекс и сами смо се осећали као његов део, захваљујући госпођи Љиљани. Уз опуштену комуникацију, добили смо подробне информације о идеји музеја, настанка објекта, начина на који је сликар Јеремија прикупио преко 2000 експоната, планова за будућност. Одговарала је на наша питања стрпљиво и подробно. 
.
Шта смо видели и научили?
.
Концепција музеја је
.
ЦИКЛУС ЗЕМЉА, ХЛЕБ, НЕБО
.
Музејски фонд је разврстан у три тематске збирке: етнографску, археолошку и ликовну
.
ЕТНОГРАФСКА ЗБИРКА
.
Оруђа за обраду земље, предмети за прераду пшенице и кукуруза, предмети за мешење и печење хлеба, предмети за припремање и служење хране, скоро стотину обредних хлебова.
.

 .
АРХЕОЛОШКА ЗБИРКА
.
Праисторијску збирку чине: оруђа за обраду земље, жрвњеви за дробљење пшенице и посуде за чување жита.
Античку збирку чине за обраду земље из римског доба.
. 
.
ЛИКОВНА ЗБИРКА
.
Слике и цртежи које је сликар Јеремија направио у току свог вишедеценијског истраживања. 
. 
 .
Музеј је почео са радом 1995. године. Резултат је сакупљачко - истраживачког рада сликара Јеремије које траје више од тридесет година. Обишао је више од 600 села у Србији сакупљајући слике на терену, етнографске предмете, писана документа, рецепте, обредне хлебове, записујући обичаје.
.
Прошли смо кроз неколико, тематски повезаних објеката, а на крају, 
.
ФУРУНА ЗА ПЕЧЕЊЕ ХЛЕБА
.


 .
ЗВОНИК ПОСВЕЋЕН СВЕТОМ НИКОЛИ
.
 .
У продужетку овог осликаног зида је звоник. Он је готов, постављена су и звона. Остало је још да се ослика унутрашњост. Нажалост, нисмо направили слику.
. 
На поласку нас је љубазни домаћин замолио да му, уколико поседујемо или нађемо неки стари рецепт или кувар, проследимо, како би збирка била још богатија. То исто ми молимо вас.
.
Овај јединствен Музеј свакако треба посетити. Надамо се да смо вам нашим прилогом то и показали. Ово је само мали део експоната, а атмосферу у музеју не можемо овде пренети. Морате отићи и уверити се да је ово био доживљај за све нас. Да би вас уверили у све наведено, погледајте фото албум на нашем профилу, јер слике ипак говоре више од речи, зар не? 
.
Овај Музеј је и пример како свој таленат, своју љубав, сложна породица, сопственим средствима и радом може направити дело које се са правом назива
.
ЈЕДИНСТВЕНО, САВРШЕНО!
. 
Пећинци су близу Београда па раздаљина не треба бити препрека. Музеј је отворен сваког викенда од 10h - 17h. У повратку смо имали више среће. Аутобус је, аутопутем, стигао до Београда за мање од сат времена.
.
.

субота, 27. октобар 2012.

" ИЗВИЂАЧ У БЕОГРАДУ " - 2012. год.

.
 ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА САВЕЗА ИЗВИЂАЧА БЕОГРАДА
.
 "ИЗВИЂАЧ У БЕОГРАДУ"
.
20. октобар 2012. год.
.
. 
.
.
Ове године домаћин акције је био Одред извиђача "Н.Х.Миодраг Миловановић - Луне". Обзиром да је "Луне" са Звездаре, цела акција је одржана на територији Општине Звездара. 
.
На акцији је учествовао велики број екипа из Београда:
.

.
 али и из других градова, па је утисак о акцији, бар што се нас тиче, био још лепши:
.
 .
  Акцију је отворио председник Општине Звездара господин Едип Шерифов.
.

 


 
.
 Након отварања подељени су задаци и екипе су отишле на стазу:
. 
Наш одред је учествовао са 2 екипе старијих извиђача и планинки.
.
 Екипа "Вукови":
.
1) Ален Ћулаховић - водник
 2) Никола Јовановић
 3) Аца Вуксановић
 4) Жељко Поповић
  5) Здравко Илић
.
Екипа"Лавови":
.
1) Сава Симић  - вођа екипе
 2) Дејан Милошевић
3) Луна Шаћири
4) Марко Јоксимовић
  5) Љубица Алимановић
.
Похвала свим члановима наведених екипа.
.
 








.
Акција је била добро организована, није било тензија између екипа на стази а и лепо време нас је послужило. Једино, били смо много нестрпљиви док смо чекали резултате. Жири је имао много посла, јер је учествовало много екипа.
.
.
 Одреду извиђача "Луне" хвала за гостопримство и свака част на организацији акције. 
.
Албум са акције можете погледати на профилу нашег Одреда на Facebook-у.
. 
.

ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ СВИМА КОЈИ СУ НАМ ПОМАГАЛИ И ПОМАЖУ

.
Поносни на додељено нам признање
 "ОДРЕД ОРЛОВА",
 морамо и да се захвалимо свима који нам помажу, који имају поверења у наш рад, који нас подржавају. Једна од ствари које нас разликују од других одреда је и та што наши чланови из објективних разлога не плаћају чланарину одреду па смо у том смислу хендикепирани за многе ствари (од плаћања чланарине надлежним Савезима, плаћања котизација на многим акцијама, па на даље) . Већину трошкова плаћају чланови Управе одреда. Међутим, и поред тога, да нема наших доле наведених пријатеља, постојање одреда би одавно било доведено у питање.
.
I
.
.
База нашег Одреда је ова Установа. Оснивачи одреда су бивши и садашњи запослени у Установи. У Дому "Јован Јовановић - Змај" су и просторије нашег одреда. Захваљујемо се, васпитачима који прате наше чланове на разне акције, неки су и чланови одреда, куварицама, које нам помажу око исхране, руководиоцима Домова који не ретко прогледају деци а највише господину Зорану Милачићу, директору Установе и господину Николи Поповићу - председнику Скупштине одреда.
.
 .
ХВАЛА ВАМ на свој помоћи коју нам пружате, а ми обећавамо да ћемо и даље настојати да оправдамо Ваше поверење у нас и оно што радимо.
.
II
.

 .
Господин Влада Марковић,
члан Извршног одбора банке
.

.
Господин Марковић је пријатељ нашег одреда од оснивања. Увек има времена за нас и рад је да нам помогне. За све наше потребе имао је разумевања. Ту је и госпођа Ана Шотра којој такође дугујемо велику захвалност. Многе наше активности не бисмо могли да одрадимо, или би нам било много теже, да није било помоћи, да будемо слободни, банке "Финдоместик", господина Владе и госпође Ане - наших пријатеља.
.
ХВАЛА ВАМ ЗА СВУ ПОМОЋ И ПОДРШКУ!  
.
III
. 
Велику потпору у раду пружа нам и госпођа ВЕСНА РАНКОВИЋ . Госпођа ВЕСНА је увек била ту , да нам пружи руке и помогне у сваком смислу . Дуго би требало набрајати сва њена доброчинства која нам је учинила током задњих тринест пуних година. А да не спомињемо да ни једна Нова Година или неки други сличан празник није прошао а да се госпођа ВЕСНА није сетила наших чланова . Разумећете зашто пишем великим словима.
.
.
IV
ЗАДУЖБИНА " ДРАГУТИНА И КАТИЦЕ ЂУКАНОВИЋ "
.
 Не смемо да не споменемо и наведену Задужбину . Иако имају огроман број захтева за помоћ, гoсподин Љубиша Јовановић - председник Задужбинског Савета, госпођа Ивана и остали чланови Савета нађу начина да нам помогну у раду. Нажалост, не тако често, али увек кад је најпотребније и због тога смо им искрено захвални.
.
V
На крају, али ни случајно мање битан је и гoсподин Саша Дујовић. Наш дугогодишњи пријатељ. На нашу жалост задњих година се не виђамо често због Сашиних професионалних обавеза (Саша је Народни посланик). Али кад нам затреба помоћ Сашин број је у врху именика и то нам много значи.
.
.
VI
.
Захваљујемо се и другим одредима, извиђачима, Друштвено политичким организацијама (СО и Дом културе Барајево, СО Раковица). Ако смо неког пропустили, опростите.
.
СУТРА ЋЕ СЕ НА НАШОЈ НОВОЈ ОДРЕДСКОЈ ЗАСТАВИ ВИЈОРИТИ ЛЕНТА НА КОЈОЈ ЋЕ ПИСАТИ
.
ОДРЕД ОРЛОВА
.
ОВО ЈЕ ПРИЗНАЊЕ НАМА, АЛИ И СВИМ НАШИМ ПРИЈАТЕЉИМА КОЈИ СУ НАМ ПОМАГАЛИ.
.

четвртак, 25. октобар 2012.

ЈОШ ЈЕДНОМ "ОДРЕД ОРЛОВА"

.
.
.
.
Данас смо имали седницу Управе нашег Одреда. Седница као седница: година која пролази, година која долази. Не бих о овоме писала, али две ствари су ову Седницу учиниле посебном.
.
.
.
.
.
.
НОВА ЗАСТАВА ОДРЕДА
.
Нисам је до сада видела, још мирише на ново.
.
 .
Ову стару чувамо за успомену на године постојања нашег одреда.
Заслужила је, за верност. Два пута је била окићена лентом "ОДРЕДА ОРЛОВА".
.
 .

ПРВИ ПУТ, У ЛАЗАРЕВЦУ, "ИЗВИЂАЧКИ СТРОЈ 2008"
.
 
.
.
.
Александар Петровић, ИЗВИЂАЧ ОРАО, Никола Стевановић
 и Јелена Стевановић, Кнежевић Ненад
 
.
 .
Дарко Колаковић, ЧЕТА ОРЛОВА, ОДРЕД ОРЛОВА
.
 ДРУГИ ПУТ, АЛЕКСИНАЦ, ИЗВИЂАЧКИ СТРОЈ 2009"
.
.
ТРЕЋИ ПУТ
.
ВЕСТ ОБЈАВЉЕНА ДАНАС НА САЈТУ СИС-а
.
.
МИ, ОДРЕД ОРЛОВА !
.

.
У ИВАЊИЦИ ЋЕМО ОКИТИТИ НАШУ НОВУ ЗАСТАВУ.
.
БРАВО ЗА СВЕ ИЗВИЂАЧЕ НАШЕГ ОДРЕДА!
.
ЧЕСТИТКЕ И ЗА СВЕ ДРУГЕ ОДРЕДЕ, ЧЕТЕ, ИЗВИЂАЧЕ!
.