уторак, 21. јул 2009.

ИЗВЕШТАЈ СА ТАБОРА ''РАЈАЦ 2009.''

.
Од 12.07. до 18.07. таборовали смо у Дому извиђача на Рајцу.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Укупно је било 23 члана нашег одреда од којих су двојица били вође групе а то смо били: Мића и ја.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Наш одред је боравио на Рајцу у оквиру програма "WHO CARES?- I DO" (КОГА БРИГА? - ЈА РАДИМ) и под покровитељством Савеза извиђача Србије.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.Значајан допринос је дала и Банка "Финдоместик", наши дугогодишњи пријатељи.
.
.
Као што је и планирано, акценат је био на најмлађима и кандидатима за Шумску школу. Велику помоћ у раду добили смо од брђанке Марије Булат, која је истина дошла касније али је до поласка све надокнадила. Са свима је првих дана рађен основни течај а онда се зависно од категорије радило по предвиђеном програму за тај узраст. На крају су заинтересовани полагали вештине и освајали прве звезде. Програм рада је био добар што аргументујем бројем положених вештина и освојених звезда.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
За Вештину "Чувар природе" испит су положили полетарци: Аца, Марко, Влада, Дејан а за вештину "Сликар"положили су: Аца, Марко, Влада, Вања, Дејан. Честитам.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Прву звезду су освојили: Немања, Мића, Душан, Дарко Арсић и Кенеди. Честитам.
.
Испитивање је вршила брђанка Марија Булат, инструктор.
.
За време табора посетили су нас: г-ђа Снежана Николић (члан Савета одреда), са супругом; члан Управе нашег одреда г-дин Драган Васић; Старешина СИС Момчило Петковић; г.секретар СИС Зоран Петровић; зам. нач. СИС г-дин Милош Ристић, г-дин Јордан Барјактаров, директор ''Канцеларије европског скаутског региона за Југоисточну Европу''. Г-дин Милош Ристић је за време посете поделио нашим члановима мајице са логом Програма"WHO CARES?-I DO".
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Што се тиче самог Дома, запослених у њему и нашег домаћина г-дина Милана Баришића све је било као и увек, максимално.
Најбољу оцену услуга и гостопримства је дао полетарац Влада Јовановић који је на поласку пришао нашем домаћину и казао му : "Мило ми је што сам овде". Остали нису имали шта да додају. Сложили су се са Владом.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Фотографије ће најбоље показати како смо почињали и завршавали дан уз химну и заставу, учили, показали шта смо научили, како смо проводили слободно време, и нашу дивну логорску ватру, чији је главни мајстор био Немања, наравно, уз помоћ свих учесника табора.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Праве фотографије уз ''Химну логоркој ватри'':
.
''Пламен се диже, а искра сипа,
и слушају нас јела и бор.
Док из даљине мирише липа
братимских грла чује се пој ...''
.
Певаћемо је поново на следећем табору, а оцена овогодишњег је ПОВОЉНА. Доста тога смо научили, лепо се провели.
.
Захваљујемо се свима којима су омогућили реализацију овог табора као и гостима који су своје слободно време поделили са нама.
.
Дарко Колаковић
.

субота, 11. јул 2009.

ОЧЕКУЈЕ НАС У ЈУЛУ, АВГУСТУ

....Ради подсећања објављујемо списак активности које нас очекују у наредном  периоду. Доле наведене активности крећу са реализацијом одмах након логоровања.

....У месецу јулу:

1)"Бостанијада",19.07.2009.г.-организује О.И."Свети Сава" из Осипаонице ;

2)Брђански излет,26.07.2009.г.-организује наш одред(акти-вност која није реализована у мају);

...У месецу августу :

1) Акција О.И."Надел" из Старчева,први викенд августа ;

2) Акција О.И."Тоза Марковић"из Стајићева,половина августа;

3)Акција О.И."Богољуб Боба Поповић" из Крагујевца,задњи ви-кенд августа;

...Дакле,подсетник је ту спремајте се ...

ПУТ ПУТУЈЕМО

...У недељу 12.07.2009.године(коначно) крећемо на логоровање и бићемо до 18.07.2009.г.. Путујемо на Рајац у "нашу" стару ба -зу.Због пословних и других(дечијих) обавеза као и попуњених термина самог објекта,нисмо могли ни дуже ни у другом те-рмину да организујемо ову активност.

....Ове године акценат је на најмлађим члановима(полетарцима и млађим члановима) јер смо тренутно у тим категоријама"најта-њи".Такође,акценат ће бити и на Огију,Белом и Немањи јер се они спремају за Шумску школу.

....Дакле,ми пут путујемо и видимо се на овом истом месту 20.07.2009.године са утисцима и сликама са Рајца.

понедељак, 6. јул 2009.

ПОЗВАНИ СМО ...

..
......И ове, као и претходних година, у Осипаоници се одржава традиционална манифестација под називом "Бостанијада". У оквиру манифестације значајан удео имају и извиђачи тј. наши другови из О.И."Свети Сава"из Осипаонице.
.
......Наши другови из Осипаонице за време манифестације организују низ занимљивих такмичења која за сврху имају дружење. Протекле недеље нам је стигао и званичан позив за учествовање па га сада објављујемо. Наши пријатељи су нас позивали и претходних година али нисмо били у могућности да се одазовемо. Надамо се да ће овај позив видети још неко (чланови других одреда) па ће узети учешће на овој, несумњиво лепој манифестацији.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(Да повећате слику или неки писани документ, кликните једном левим кликом на слику, мало придржите и отвориће вам се велика слика или текст, у новом прозору. Одатле можете да ''скинете'' слику у свој компјутер, у правој величини. Стрелица у горњем левом углу екрана, у плавом кругу, вратиће вас у Блог)

На крају, зна се: уколико будемо учествовали, извештај и слике следе.

Поздрав и хвала на позиву.
.

субота, 4. јул 2009.

MEMOРИЈАЛ ОИ ''ДЕЈАН ОБРАДОВИЋ - РОКИ'' - ЛИПЕ

.
.Кренуо сам из Београда за Смедерево у петак, 3.7.ог, сам, аутобусом. Ово је била још једна акција од два дана, што ме радовало. Остатак јата, по плану, довезао је заменик старешине одреда, сутрдан ујутро.
Чланови екипе су били полетарци из јата ''Снежни клинци'': Раде Миљковић, Марина Младеновић, Аца Младеновић, Михајло Дамировски и ја, предводник.
.

Према плану, после отварања акције, почело је такмичење.

Ово је видео запис. Кликните на стрелицу, да покренете филм. Ево и две фотографије, ако желите да их сачувате у вашој фототеци: прва, чланови свих екипа и друга, штаб акције, који чине старешина одреда, начелник акције и господин Томислав Обрадовић, отац Дејана Обрадовића, по коме одред носи име.
.

.







.
.

.

.

.

.

.

.
.

.

.

.

.

Ми смо се такмичили у конкуренцији полетараца. Такмичарске дисциплине су биле: чворологија, полигон и цртање пејсажа.

Поново можете видети филм, са полигона, а и фотографије, а затим цртање пејсажа за полетарце..


..







.

.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Игра изненађења је баш била забавна, а учествовали су сви такмичари. На овој слици ћете видети која је то игра била.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ван конкуренције, мало се и запевало, овако право, са микрофоном.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Домаћини су нам спремили и ручак. Шта може бити лепше од пасуља из казана, у трпезарији под ведрим небом?
.







.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
На крају, оно што нас обрадује, ако смо постигли добар успех, али нас и растужи, јер наше дружење престаје, до неке друге акције. Проглашење постигнутих резултата, подела диплома и пехара и затварање акције.
.

.

.Иако смо се спремали за ову акцију, освојено друго место показује да мора још више да се ради.

Одредске трофеје смо повећали за једну диплому, пехар, захвалницу и нова познанства и пријатељства.
Толико о такмичењу.


КО СУ БИЛИ НАШИ ДОМАЋИНИ НА ОВОЈ АКЦИЈИ ?


Одред извиђача

''ДЕЈАН ОБРАДОВИЋ - РОКИ''

из места Липе код Смедерева

Секретар одреда нам је показао њихове просторије и испричао нам историјат њиховог одреда. Како они још немају своју презентацију, обећали смо да ћемо укратко препричати на нашем блогу оно што нам је испричао нјихов секретар, а имамо и аудиовизуелни запис.

..
.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

''Одред су 04.04.1998.год. основали: Јевтић Миодраг, Стевановић Слободан, Јелић Душко, Јефтић Предраг, Вучковић Јовица, Обрадовић Томислав, Јовановић Новица, Живановић Зоран, Пајић Дарко и Јовановић Живорад. На оснивачкој скупштини је било још 59 извиђача.

Одред је учествовао на смотри СИ Југославије, 2000.год. у Зрењанину.

Учествовали су на акцијама у Суботици, Шапцу, Крушевцу, Нишу, Београду, Лазаревцу, Б. Цркви, Пожаревцу, В. Градишту, Петровцу, Бору, С. Паланци, В. Плани, Смедереву, Јагодини, Крагујевцу, Осипаоници, Лозовику, Милошевцу, Трновчу, В. Орашје ...

Освојили су 26 првих места, 20 других и 11 трећих, Бронзани знак насајму колекционара ОИ ''Михајловац'' из Београда.

Организовали су 5 табора.

Одред је добио име по Дејану Обрадовићу - Рокију (02.11.1968. у Смедереву). Служио је војску у 63. падобранској јединици у Нишу. Као резервни официр мобилисан је више пута, а 05.10.1991.год, погинуо је на дужности, на аеродрому Земуник код Задра. Одред с' поносом носи његово име и њему као помен се организује и овај данашњи меморијал.

У склопу одреда ради и клуб брђана ''Клефа'', што је надимак једног од оснивача одреда, Јовановић Новице, нажалост, трагично преминулог. Као припадник 63. падобранске учествовао је на ''Смедеревској јесени'' 29.09.2005.год. Страдао је у водама Дунава.

Одред негује сећање на ова два храбра падобранца, некад чланова одреда.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

За успомену, слика са Обрадовић Томиславом, Дејановим оцем, једним од оснивача одреда и члан штаба ове данашње акције.

. .

Овај прилог нисам направио сам. Као и увек, на свакој акцији, ту је наш Даре да нам да подршку, да нам притекне у помоћ, да нам да савет.


Немања Смиљковић.



..

четвртак, 2. јул 2009.

ПОЗИВ НА АКЦИЈУ

...Пре неколико дана добили смо позив за учествовање на акцији ОИ"Дејан Обрадовић -Роки" из Липа код Смедерева.Објављујемо комплетан позив.

                                      12. MEMORIJAL “ Dejan Obradovic – Roki ”

  Dragi izvidjaci, O.I. “ Dejan Obradovic – Roki ” iz Lipa i ove godine odrzava tradicionalnu akciju 12. memorijal “Dejan Obradovic – Roki”.
Akcija se odrzava 03-04.07.2009. na izvidjackoj zaduzbini, BREG.
Kategorije ucesnika: 
- pcelice i poletarci
- mladje planinke i mladji izvidjaci
- planinke i izvidjaci

                                                                 
Takmicarski deo:

Pcelice i poletarci: Mladje planinke i mladji izvidjači,
- cvorologija planinke i izvi|a^i:  
 - pejzaz - cvorologija
- poligon spretnosti - kretanje po karti
  - prva pomoc
  - pionirstvo
  - signalizacija
  - igra iznenadjenja
  - pejzaz  
   Ekipe broje po 5 clanova. Mogu biti i mesovite.

                                                                            Satnica akcije

  Petak:  
- do 17:00 h dolazak i prijava ekipa  
- 21:00 h vecera  
- 23:00 h povecerje
   Subota:  
- 08:00 h – 09:00 h – dolazak i prijava ekipa
 - 09:00 h – 09:30 h – doracak 
- 10:00 h – otvaranje akcije
 - 10:15 h – 14:00 h – takmicarski deo
 - 14:00 h – 15:00 h – rucak
 - 15:00 h – proglasenje pobednika
 - 15:30 h – zatvaranje akcije  

Obaveze ucesnika: Obaveze organizatora:
- izvidjacka knjizica - pehari
- zdravstvena knjizica - zahvalnice
- pribor za jelo - diplome
- pribor za crtanje - amblem akcije
- uniforma sa oznakama
- pred zadatak-marama ili amblem
 
Kotizacija:
- za dva dana 200,00 dinara
- za jedan dan 150,00 dinara  
                                                                    
KONTAKT TELEFONI:
  Sekretar – Mile: 064/862-90-74
  Staresina – Dejan: 063/183-11-08
  Nacelnik akcije – Tanja: 064/400-41-32
  Staresina akcije – Nova: 062/771-578

   
...Aко не буде непредвиђених околности на акцију ће путовати(само у суботу) мешовито јато "Снежни клинци".Вођа екипе ће бити ст.изв.Немања Смиљковић.

...Након акције објављујемо извештај са сликама.

                               Поздрав свим читаоцима нашег блога.